Newsletter in spam? Afla cum eviti filtrele de spam pentru email-ul tau!

newsletter in spam

sursa: ReturnPath

Traseul de la expedierea unui newsletter si pana la citirea acestuia este unul complex. Nu de putine ori se intampla ca un newsletter catalogat legitim sa ajunga in spam si sa creeze multe batai de cap pana la identificarea problemei. Astazi investigam de ce se intampla asta si cum facem pentru a nu trimite un newsletter in spam.

Totul pleaca de la faptul ca email-ul este un instrument gratuit. Din acest motiv a crescut si piata de spam, o industrie populara de mult timp. Odata cu aceasta s-au dezvoltat si filtrele de spam, ele avand grija de separarea email-urilor legitime de cele care nu ar trebui sa ajunga intr-un inbox. Precizia acestor filtre tine insa de multe elemente, din acest motiv email-ul pe care il considerai ok s-ar putea sa nu fie complet pe placul acestora si sa nu fie directionat spre inbox.

Ce elemente din newsletter trebuie verificate pentru a nu fi blocat de filtrele de spam

1. Adresa IP face parte din meniul preferat al filtrelor de spam. De obicei verificarea lor merge si in blacklist-urile existente, asa ca adresa ta ar fi bine sa nu fie prezenta acolo. Un furnizor specializat de email marketing iti poate oferi o stabilitate mai mare fata de un ISP obisnuit, acesta avand controlul asupra fiecarui client si activitatea lui. De aici si verificarea atenta a tuturor clientilor care trimit newslettere prin Conectoo, tocmai pentru a ne asigura ca un client nu afecteaza activitatea altui client.

2. Numele de domeniu de pe care se realizeaza trimiterea, este de preferat sa aiba autentificare DKIM (DomainKeys Identified Mail). Cu asta tot un furnizor de email marketing te poate ajuta.

3. Adresa de expeditor este un alt element care conteaza, de data asta mai mult pentru abonat. El este cel care trebuie sa isi aduca aminte de tine, rapid. Un email venit din partea „MagazinOnlineHaine@yahoo.com” nu-i va spune nimic, iar sansele ca email-ul sa fie considerat spam (chiar daca el este unul legitim) sunt mari, fata de o adresa de expeditor corecta precum „newsletter@nike.com”.

Pentru a te asigura ca adresa de expeditor va trece de filtrele de spam si de alte incertitudini ale abonatului, poti sugera chiar in momentul abonarii ca adresa sa fie adaugata in contactele abonatului (Address book).

4. Subiectul de email este important din 2 motive. In primul rand, este un element analizat de filtrele de spam, dar si de abonatii tai. El trebuie sa fie relevant pentru acestia si sa arate incredere pentru a-i face sa deschida email-ul.

De evitat: cuvinte spammy (gratuit, urgent, click aici, cupon, deschide acum), prea multe semne de punctuatie („Descopera noul smartphone retina-ready!!!!”), cuvinte amestecate cu cifre (H3LLO, !nterzis, etc.)

Am scris mai multe despre crearea unei linii de subiect eficiente aici.

5. Continutul mesajului este analizat atat la suprafata, cat si in codul HTML al email-ului. La prima vedere, un newsletter trebuie sa respecte urmatoarele lucruri: dimensiuni normale de font, culori pe text cu moderatie, text si imagini folosite intr-o masura egala, link-uri pe cuvinte diferite si nu repetate.

Daca la suprafata pare ok, newsletterul poate ajunge in spam doar din cauza codului sursa. Acesta trebuie sa fie scris in HTML cat mai corect, lipsa lui pune filtrele de spam in functiune, iar greselile intalnite (linkuri gresite, tag-uri lipsa) favorizeaza catalogarea ca spam. De evitat este si realizarea template-ului in Word sau Front Page. Cel mai bine este sa lasi pe cineva specializat sa realizeze un template corect pentru tine. Cateva recomandari pentru un template valid am scris si noi aici.

6. Link-ul de citire pe web ofera posibilitatea abonatilor sa citeasca email-ul in browser, in cazul in care nu este afisat corect in clientul lor de email. Includerea acestuia in template te asigura ca oferi toate variantele ca newsletterul tau sa fie citit si este un element verificat de filtrele spam, de aceea este foarte bine sa fie prezent. In Conectoo poti face asta usor incluzand tag-ul [conectoo:webread].

7. Linkul de dezabonare are o semnificatie majora pentru filtrele de spam si este obligatoriu sa fie inclus. Totusi, este bine sa ai grija cum il scrii. Foloseste o exprimare de genul „daca doresti sa nu mai primesti email-urile noastre, te poti dezabona acum„, in loc de „click aici pentru dezabonare”. Repetarea cuvintelor precum „click aici” este de evitat, asa cum precizam si mai sus. Si nu uita, ofera posibilitatea dezabonarii printr-un singur click. Daca obligi abonatii sa trimita ei un email cu subiect „dezabonare” pentru a fi exclusi din lista, cel mai probabil vor alege sa te raporteze ca spam, e mai rapid pentru ei, dar pentru tine ca expeditor, te va afecata.

8. Adresa fizica a expeditorului reprezinta o siguranta ca newsletterul nu vine din partea unui robot si este foarte bine sa o incluzi, in footer-ul newsletterului. In plus, arata seriozitate si nu strica deloc ca abonatii sa cunoasca si adresa fizica a sediului tau.

Ce iti mai recomandam: utilizeaza intotdeauna abonarea cu dubla confirmare

Acest mecanism presupune ca imediat dupa abonare, un email cu un link de confirmare ajunge la abonat. Accesarea link-ului de catre acesta reprezinta a doua confirmare a faptului ca abonatului iti acorda permisiunea de a ii trimite email-uri comerciale. In acest fel reduci erorile de la abonare sau chiar abonarea nedorita a unor persoane, iar lista ta va fi una curata. Ai vazut ghidul nostru despre cresterea unei baze de date prin permisiune?

Rolul filtrelor de spam este sa contribuie la livrarea email-urilor acceptate si eliminarea celor intruzive. Verificarea elementelor de mai sus la trimiterea fiecarui newsletter te vor ajuta sa obtii un scor cat mai bun si sa finalizezi cu succes drumul spre inbox.

Incearca Conectoo Gratuit

Abonare Blog Conectoo

Tudor Iacob

Scris de Tudor Iacob. Pe blogul Conectoo gasesti resurse utile care te ajuta la optimizarea activitatii tale de email marketing. Afla totul despre cum poti creste vanzarile tale prin newsletter. Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noastre articole pe email.