Cum reactivez o baza de date veche?

reactivare newsletter

„Am o baza de date mai veche, n-am mai trimis de mult la ea, ce pot sa fac?”, este o intrebare pe care am primit-o de multe ori si ne-am decis sa dezvoltam raspunsul si pentru alte companii care se afla in aceasta situatie.

Despre beneficiile sau mecanismele pentru cresterea unei baze de date cu permisiunea abonatilor am mai scris aiciaici si aici. Este cea mai corecta forma prin care poti crea o legatura cu viitorii tai clienti, deci care te ajuta direct la cresterea vanzarilor. Insa, ce putem face daca avem deja o lista de abonati, dar inactiva de mult timp?

Cum reactivez o baza de date si care sunt pasii prin care trec?

1. Aduna informatii

Pune pe hartie tot ce stii despre abonatii din aceasta lista. Daca ai posibilitatea, extrage informatiile din aplicatia de email marketing utilizata ultima data. Important este sa separi abonatii care au deschis macar o data newsletterul tau si abonatii care au fost complet inactivi in decursul unei perioade mai mari de 6 luni de zile. Mesajul transmis catre cele doua segmente va fi diferit.

2. Seteaza obiective

Pentru o campanie de reactivare, sunt doua obiective pe care iti recomandam sa le iei in considerare. Reactivarea abonatilor care pana la sfarsitul campaniei manifesta un minim de interes pentru produsul / serviciul tau si eliminarea abonatilor dezinteresati.

Am vazut in multe companii dorinta de a avea un volum cat mai mare de email-uri si speranta ca poate la un moment dat, cine stie, acei abonati inactivi vor vrea sa cumpere. Adevarul este ca o mica parte din abonati nu vor cumpara niciodata si vor fi inactivi in permanenta. Motivul pentru care acestia trebuie filtrati este legat de eficientizarea costurilor, ideea fiind ca eforturile esentiale de marketing sa fie orientate spre cei cu potential de crestere a ROI-ului.

reactivare baza de date

2. Creaza campania de reactivare

Dupa segmentarea listei, trebuie sa creezi mesajul campaniei de reactivare. S-ar putea sa nu fie foarte usor sa ii convingi din prima, asa ca iti recomandam sa trimiti o serie de email-uri:

  • Incepe cu un email care sa implice opinia abonatilor. Faptul ca au ocazia sa isi spuna parerea referitor la serviciul / produsul pe care il promovezi, creste sansa unei minime interactiuni care sa ii reactiveze. Astfel, poti transmite o intrebare la care sa raspunda sau chiar un scurt chestionar. Foloseste butoane sau imagini in email care sa evidentieze 2 variante si ofera-le contextul de a isi exprima opinia.
  • Continua cu trimiterea unei oferte foarte specifice. Creeaza un continut educational sub forma de pdf sau e-book care sa-i ajute cu adevarat in activitatea lor. Ofera-le un video gratuit sau o aplicatie. Daca cunosti locatia abonatilor, ofera-le bilete gratuite la un eveniment din zona lor. Important este sa nu integrezi aceeasi oferta pe care ai mai trimis-o si in trecut si la care nu au reactionat.
  • O alta sansa este sa trimiti un ultimatum in care le explici ca in cazul in care nu isi vor exprima interesul de a mai primi email-uri din partea ta, vor fi automat exclusi din lista de abonati. Acest email exprima o presiune care, intr-un caz optim, va conduce la o reactie. Daca nici in aceasta situatia nu reactioneaza, atunci stii ca va trebui sa faci curatenie in lista ta.

O reactivare a bazei de date nu te va ajuta doar la obtinerea unor rezultate mai bune si la eficientizarea costurilor, ci te si fereste de un potential spam. Yahoo a anuntat in luna august a acestui an ca va permite reciclarea adreselor de email. Practic, o adresa de email care nu a mai fost utilizata in ultimele 12 luni, va fi automat dezactivata sau oferita unei alte persoane care isi doreste username-ul respectiv. Acest proces poate aduce greutati oamenilor de marketing. Un newsletter poate primi astfel un numar mare de bounce-uri sau mai multe plangeri de spam venite din partea noilor posesori de email (care nu neaparat isi doresc newsletterul tau).

Comunicarea pe email si intreaga activitate de email marketing se bazeaza foarte mult pe lista de abonati. Cu cat reusesti sa ai o baza de date construita intr-un mod permisiv, cu o filtrare atenta a abonatilor, cu atat vei putea avea rezultate mai interesante. O data la 6 luni, iti recomandam sa faci aceasta verificare de inactivitate a abonatilor si daca este cazul, o campanie dedicata de reactivare.

Pentru a aprofunda subiectul reactivarii unei baze de date, iti recomandam aceasta prezentare.

Incearca Conectoo Gratuit

Abonare Blog Conectoo

sursa foto

Tudor Iacob

Scris de Tudor Iacob. Pe blogul Conectoo gasesti resurse utile care te ajuta la optimizarea activitatii tale de email marketing. Afla totul despre cum poti creste vanzarile tale prin newsletter. Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noastre articole pe email.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.