In ultimii 10 ani, emailul a devenit un instrument comercial foarte important. Atat de important, incat ne-am gandit ca o scurta recapitulare despre cum se poate facem email marketing legal nu strica nimanui.
In 2003, Senatul SUA a votat o lege care este cunoscuta sub numele de CAN-SPAM (Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act). Pe scurt si fara sa ne ocupam memoria cu tot felul de detalii legale, legea stipuleaza conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei ce fac email marketing, si penalitati pentru cei ce incalca aceste conditii. Pentru partea de penalitati puteti consulta sursa, voi incerca sa prezint simplu si pe scurt conditiile mentionate:
1. Campurile From, To si informatiile privind rutarea mesajului trebuie sa fie corecte si sa permita identificarea numelui si adresei de email a expeditorului.
2. Subiectul emailului trimis trebuie sa nu induca in eroare destinatarul cu privire la continutul emailului.
3. Este obligatorie existenta unui mecanism de dezabonare, accesibil oricarui destinatar, ce va fi utilizabil cel putin 30 de zile de la trimiterea informatiei comerciale, iar cererea de dezabonare trebuie procesata in cel mult 10 zile lucratoare de la trimiterea ei.
4. Este interzisa continuarea comunicarii cu o adresa de la care a fost procesata o cerere de dezabonare, sau ajutarea unei alte entitati sa initieze o astfel de comunicare in numele expeditorului initial.
5. Este interzisa vanzarea sau transferul adreselor de email, chiar si sub forma unei liste de mailing, in cazul in care expeditorul nu va utiliza aceasta lista conform cu normele legale.
6. Toate emailurile comerciale trebuie prezentate ca avand caracter publicitar, iar emailul trebuie sa contina adresa fizica si codul postal valid al expeditorului (beneficiarului de publicitate)
Partea cea mai interesanta se gaseste la finalul prezentarii: „Other federal and state agencies can enforce the law against organizations under their jurisdiction, and companies that provide Internet access may sue violators, as well.”
Cu alte cuvinte, daca trimiteti mailuri care circula prin reteaua oricarui furnizor de Internet ce se afla sub jurisdictie americana, raspundeti legal din punct de vedere al CAN-SPAM in fata lor.
In viitorul apropiat, o scurta prezentare privind din legile romanesti ale marketingului electronic.
O părere despre “Despre CAN-SPAM si email marketingul legal”