Dupa 3 luni cu noul inbox Gmail: cum este influentata rata de deschidere a newsletterelor?

noul inbox Gmail

Activitatea de email marketing este direct influentata de clientii de email. Fie ca este vorba de Yahoo! Mail, Gmail, Outlook sau Apple Mail, orice modificare a acestora va conduce la intrebari si analize referitoare la performanta obtinuta in campanii.

Cum ne afecteaza noul inbox Gmail organizat pe tab-uri si cum ne asiguram ca performanta campaniilor de email nu scade?

Imediat dupa ce Google a anuntat pe 29 mai 2013 noul inbox cu tab-uri, reactia publicatiilor la nivel global a fost impartita in 2 directii: o parte care preciza ca nu sunt motive de ingrijorare, iar o alta parte care anticipa un declin al performantelor si apoi venea cu statistici care confirmau acest lucru. Pentru ca am primit intrebari de la clienti si de la vizitatorii blogului despre aceasta schimbare in Gmail, am decis sa oferim o clarificare detaliata despre influenta tab-urilor, dupa 3 luni de la lansare.

Ce inseamna inbox-ul Gmail cu tab-uri?

Noul inbox presupune organizarea email-urilor in pana la 5 tab-uri: Primary, Social, Promotions, Updates si Forums. Astfel, newsletterele sau alte email-uri promotionale vor fi automat incluse in tab-ul Promotions, iar vizibilitatea lor implicit va avea sanse sa scada, din moment ce orice utilizator vede initial doar tab-ul Primary si ulterior alege sa treaca si prin celelalte.

Pentru a lamuri situatia cu noul inbox Gmail, am analizat urmatoarele 2 intrebari:

1. Rata de deschidere are sanse sa scada?

gmail-opens4

Conform unui studiu Litmus care analizeaza 5 milioane de email-uri trimise, dupa lansarea inbox-ului cu tab-uri s-a observat o scadere de 18% la rata de deschidere a utilizatorilor Gmail in ultimele 3 luni. Cu toate aceastea, trebuie sa luam in considerare si faptul ca:

– 66% din deschiderile in Gmail sunt realizate pe dispozitive mobile, doar 19% din deschideri sunt realizate intr-un browser web (ex: Chrome, Mozilla, etc.), iar restul de 15% sunt deschise prin intermediul unui client de email desktop (ex: Outlook, Thunderbird, etc.)

– cel mai utilizat client de email pentru Gmail este cel integrat in iPhone, cu 34% din totalul de deschideri Gmail, catalogandu-l cel mai utilizat client de email pentru Gmail. Trebuie sa retinem ca acesta nu permite activarea tab-urilor.

– Android ocupa locul al doilea cu 20% din deschideri, urmat de interfata web a Gmail cu 19%.

Avand in vedere ca Gmail-ul acopera doar 8.43% din utilizatorii de email, iar tab-urile sunt prezente in aproximativ 40% din acestea, putem concluziona ca noile tab-uri Gmail nu sunt motiv de ingrijorare, cel putin momentan.

2. Putem ‘pacali’ noul inbox Gmail?

O posibilitate de a pacali inbox-ul cu tab-uri nu exista. Google filtreaza foarte bine orice email trimis via un furnizor de email marketing (link de dezabonare inclus, header specific) si automat il plaseaza in Promotions Tab sau Updates Tab. Adaugarea newsletterelor in Promotions / Updates poate conduce la o vizualizare ingreunata de catre abonat, deci o posibila rata de deschidere mai mica.

Partea buna din aceasta organizare pe tab-uri este ca face loc newsletterelor relevante si interesante pentru abonat, deci rata de deschidere ar putea creste pentru unele email-uri.

O recomandare pe care suntem tentati sa o facem este sa spunem expeditorilor sa informeze abonatii cu privire la mutarea newsletterelor in Primary Tab. Pozitia noua va fi retinuta si astfel urmatoarele newslettere de la respectivul expeditor vor aparea in Primary.

Este o tactica eficienta mutarea newsletterelor in Primary Tab?

Modul in care a gandit Google noul inbox cu tab-uri este orientat mai mult spre utilizator, oferind contextul favorabil unei organizari mai bune. Astfel, atunci cand intri in Promotions Tab, esti pregatit sa vezi newslettere si email-uri promotionale si esti mai mult concentrat pe o cumparare / evaluare a unor produse.

GmailWarning

Instruirea abonatilor de a muta newsletterele poate avea o abordare creativa, insa in final iti doresti ca newsletterele sa nu fie intruzive si sa nu intrerupa activitatea din Primary Tab. Bineinteles, o astfel de schimbare a unui client de email implica modificari in activitatea de email marketing si vom monitoriza cum evolueaza lucrurile, insa cel mai important aspect ramane tot focusul pe continutul de calitate si relevanta acestuia, care va face abonatul sa fie selectiv.

sursa foto

 

Incearca Conectoo Gratuit

Abonare Blog Conectoo

Tudor Iacob

Scris de Tudor Iacob. Pe blogul Conectoo gasesti resurse utile care te ajuta la optimizarea activitatii tale de email marketing. Afla totul despre cum poti creste vanzarile tale prin newsletter. Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noastre articole pe email.

O părere despre “Dupa 3 luni cu noul inbox Gmail: cum este influentata rata de deschidere a newsletterelor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.