4 indicatori care te ajuta la optimizarea newsletterului

4-indicatori-optimizare

De cele mai multe ori avem tendinta sa urmarim indicatori care sunt cel mai la indemana. Majoritatea furnizorilor de email ofera date despre cati abonati au deschis email-ul, cati au dat click in el, numar de dezabonari si altele, insa care influenteaza cel mai mult rezultatele organizatiei tale si cum poti optimiza activitatea de email marketing in functie de acestia?

 

Ce rapoarte trebuie analizate si ce iti arata ele?

1. Rata de deschidere este un indicator care va avea tot timpul locul lui in discutiile oamenilor de marketing, insa nu este definitoriu pentru performanta unui newsletter. Mai mult, intr-un studiu facut pe 50 de milioane de email-uri livrate, in 196 de campanii din retail, rata de deschidere induce la un succes fals in 53% dintre cazuri.

Un exemplu dat de autorul studiului, Tim Watson, este atunci cand 2 campanii au aceleasi rezultate:

Campania A – livrate: 10.000         rata de deschidere: 15%       rata de click: 5%       rata de conversie: 0,25%
Campania B – livrate: 10.000          rata de deschidere: 15%       rata de click: 5%       rata de conversie: 0,25%

Cu toate ca cele 2 campanii au aceleasi rate de deschidere, in acest caz succesul este obtinut de campania care are valoarea medie cea mai mare (laptop de 3.000 ron vs. laptop de 2.000 ron). In acest caz, rata de deschidere devine un indicator mai putin important si nu poate stabili singur performanta newsletterului.

Rata de deschidere poate fi mai importanta pentru publisheri sau pentru newsletterele care vand advertising, dar si in general pentru a vedea validitatea adreselor de email dintr-o baza de date.

2. Rata de click in email indica interesul abonatilor pentru continut (stire / oferta / invitatie, etc.) si este indicatorul cel mai potrivit pentru masurarea conversiilor. Bineinteles, cu cat exista mai multe actiuni in email, cu atat atentia abonatilor se imparte, deci o sugestie de optimizare a acestui indicator este concentrarea continutului in cat mai putine call to actions.

O alta optimizare a ratei de click in email si a ratei de deschidere se refera la numarul de caractere din linia de subiect. Asa cum scriam si intr-un articol precedent, o linie de subiect cu peste 70 de caractere va creste rata de click, iar in schimb, un subiect scurt, intre 10-20 de caractere, va creste rata de deschidere a email-ului, insa deschiderea nu garanteaza actiunea din interiorul acestuia.

3. Interactiunea zilnica te ajuta sa vezi la ce ora deschid cei mai multi dintre abonatii tai email-ul. Cu acest raport poti optimiza ora de livrare, in asa fel incat email-ul sa ajung la momentul potrivit pentru acestia.

Aceeasi optimizare se poate aplica si pentru interactiunea saptamanala, care iti indica ziua cea mai potrivita pentru trimitere.

4. Rata de dezabonare te ajuta sa-ti setezi o frecventa optima pentru trimiteri. Daca rata de dezabonare este mai mica decat 1% din totalul tau de abonati care au primit newsletterul, atunci este indicat sa pastrezi aceeasi frecventa, sau chiar sa testezi o trimitere impactul unei trimiteri in plus. Daca rata de dezabonare depaseste 1% la o trimitere, este indicat sa scazi frecventa newsletterului tau.

Ce rapoarte conteaza cel mai mult?

Raportele prezentate mai sus te pot ajuta la optimizarea newsletterului tau, insa este foarte important de retinut faptul ca nu sunt singurii indicatori care trebuie urmariti. Intreaga analiza este bine sa fie orientata si spre rezultate de business cum ar fi: venitul total obtinut din email, venitul obtinut lunar per abonat, valoarea medie a comenzii unui abonat, rata de conversie, fluctuatia listei de abonati.

 

Incearca Conectoo Gratuit

Abonare Blog Conectoo

Tudor Iacob

Scris de Tudor Iacob. Pe blogul Conectoo gasesti resurse utile care te ajuta la optimizarea activitatii tale de email marketing. Afla totul despre cum poti creste vanzarile tale prin newsletter. Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noastre articole pe email.

O părere despre “4 indicatori care te ajuta la optimizarea newsletterului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.